Festival Hoorn – Oude Muziek nu

Workshop historisch koper

Zaterdag 7 juni 2008, 10.00-16.45 uur te Hoorn

Docent: Herman Jeurissen

Prijs: € 37,50 (inclusief lunch en muziek)

Aanmelden: tot 1 april 2008 via www.oudemuzieknu.nl of op 06 34 73 38 32

Speel je koper en wil je leren hoe je de muziek van eeuwen geleden eigenlijk écht moet spelen? Hier is je kans. Tijdens deze workshop maak je kennis met de beginselen van het historisch koperblazen. Iedereen met een redelijk niveau kan meedoen!

Het principe van het koperblazen is weliswaar door de eeuwen heen ongeveer hetzelfde gebleven, maar er is ook heel veel veranderd. Instrumenten hadden vroeger geen ventielen en er werd dus veel meer met de zogenaamde natuurtonen gewerkt. Er bestonden ook heel andere ideeën dan nu over intonatie en de manier waarop de muziek op de luisteraar moet worden overgebracht. In deze workshop maak je spelenderwijs kennis met die oude speeltechnieken.

Je gaat tijdens deze workshop fraaie Italiaanse muziek van rond 1600 spelen van onder anderen Andrea en Giovanni Gabrieli, die beiden in de San Marco in Venetië werkten. Maar we gaan ook aan de slag met muziek van Susato (de Nederlanden), Holborne (Engeland) en Pezel (Duitsland). Bij mooi weer verzorgen we aansluitend een presentatie van de workshop op de Rode Steen in Hoorn. Bij regen vindt de afsluiting binnen plaats.

De docent

Voor deze workshop hebben wij een enthousiaste specialist aangetrokken: Herman Jeurissen. Hij is solohoornist van het Residentie Orkest en docent hoorn aan het Conservatorium van Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het Fontys Conservatorium in Tilburg. Al jaren interesseert hij zich voor oude speeltechnieken. Herman Jeurissen is een ervaren docent en zal met groot enthousiasme zijn liefde voor de oude speltechnieken overdragen! Kijk op www.hermanjeurissen.nl.

Voor wie

Deze klinkende workshop is bedoeld voor alle bespelers van koperblaasinstrumenten, met een redelijk niveau. Iedereen kan dus meedoen! Het is wel belangrijk dat je bij je aanmelding aangeeft in welke sleutel (viool-, C- of bassleutel) je de muziek leest en of je een instrument in C, Bes, F of Es hebt. Zo kunnen wij ervoor zorgen dat je de juiste muziek toegezonden krijgt.

Paukenist gevraagd!

Er is in deze workshop ook plaats voor een paukenist. Wie het eerst komt, het eerst maalt! Stuur een mail aan info@oudemuzieknu.nl of bel met het festivalnummer: 06 34 73 38 32.

Wanneer

De workshop vindt plaats op zaterdag 7 juni van 10.00-16.00 in Hoorn. De presentatie is op zaterdag 7 juni van 16.15 – 16.45 op een nog vast te stellen locatie in Hoorn (afhankelijk van het weer).

Prijs

De kosten voor deelname aan deze workshop bedragen € 37,50, inclusief muziek en lunch. Na aanmelding ontvang je een bevestiging. Het bedrag wordt via een machtiging automatisch van je rekening afgeschreven. Na betaling is je deelname definitief.

Op de website van het festival, www.oudemuzieknu.nl vind je alle informatie over aanmelding en betaling.

Aanmelding

Uiterste datum van inschrijving is 15 april 2008.

Aanmelding voor deze workshop is mogelijk via het aanmeldingsformulier op de website van het Festival Oude Muziek nu, www.oudemuzieknu.nl of op telefoonnummer 06 34 73 38 32. Geef duidelijk aan welk instrument je speelt, in welke sleutel je de muziek leest en of je instrument in C, Bes, F of Es staat.

Informatie

Alle informatie over deze workshop, de uit te voeren werken, de componisten en aanmelden vind je op www.oudemuzieknu.nl of via telefoonnummer 06 34 73 38 32.